Az emberiség, történelmének kezdete óta különös figyelmet szentel az álmoknak, és a különböző történeteknek. Általuk olyan világokba juthatunk, és olyan tapasztalatokat szerezhetünk, amilyenekre egyébként esélyünk sem lenne. Az embernek szüksége  van rá, hogy ne csak a hétköznapi, szűk keretek között létezzen, hanem időnként elmerüljön más dimenziókban is, ahol újra önmagára ismerhet, más perspektívákból. A főnix ébredése zseniálisan keresztezi a fantasy világot a tudatos álmodással, még ha olykor logikátlan elemekkel is játszik. Anthony Sheenard (Szélesi Sándor), lebilincselő és egyedülálló alkotásában mintha összefonódott volna A Gyűrűk Ura, és az Eredet.

„Elaludt, és egy mágikus világban ébredt fel. Aztán felébredt itt is. És vissza fog térni oda. Van benne logika, mondta magának, van benne logika.”

Bár rengeteg könyv és film kapcsolódik a fázishoz (tudatos álom/testen kívüli élmény), ezek közül eléggé sok hasonlít egymásra, és általában nem túl komplexek. Ilyen például  az Álomcsapda, vagy a Maniac, illetve a Dreamscape. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy emiatt bármivel is értéktelenebbek, mintha önmagukban vizsgálnánk őket, de az embernek egy idő után olyan érzése támad, mintha az írók nem mernének kilépni bizonyos keretek közül.

 

A tudatos álmodásról szóló ingyenes e-bookot ide kattintva tudod letölteni.

 

A Dreamworld trilógia azonban egy teljesen új felfogásba helyezi az álomvilágban játszódó legendáját. Valódi párhuzamos univerzumot teremt a fizikai mellé, ami leginkább A Gyűrűk Urára emlékezteti az olvasót. Miközben az emberek nagy része éjszakánként öntudatlan és összefüggéstelen álmokba merül, vannak kiválasztottak, akik egy tényleges párhuzamos világban kezdenek életet élni, az evilági létükhöz hasonlóan. Ők tisztában vannak vele, hogy álmodnak, de ebben az álomvilágban mégsem mindenki ilyen álmodó. Az itt élők nagy részének ez a világ az egyedüli otthona, és nem ismerik a miénket. Mivel egyre több ember kerül álmában ebbe a Trónok harcára emlékeztető szövevényes univerzumba, egy idő után komoly hatással vannak rá. Háború, szerelem, politika, gyilkosságok. Ezek mind köthetőek azokhoz az utazókhoz, akik második életüket itt kénytelenek élni.

„Az nem mágia, hogy ha lefekszel az ágyadba, egy másik világban ébredsz fel?”

A trilógia első kötete A főnix ébredése, a második A sárkánypap álmai, a harmadikra pedig egyelőre várni kell, elég régóta.

A főnix ébredésében megismerjük Stevet, és Főnixet, az írót és a grafikust. Tanújává válunk, ahogyan másokkal együtt igyekeznek beintegrálódni az álmaikban egyre jobban feltérképezett  különös világba. Mindeközben nyilvánvalóvá válik, hogy a két sík elkerülhetetlenül hatással van egymásra. A főszereplők komoly kríziseken mennek keresztül, mialatt identitásukat megváltoztatja a két világban létezés. Többek között az olyan kérdések, hogy melyik világban kell megtalálniuk a szerelmet, és lopás-e ha egyik helyről a másikba visznek át ötleteket a karrierjük és előrehaladásuk érdekében, felerősítik egyébként is komoly belső vívódásaikat.

„Ha tényleg olyan sokan ébrednek itt közülünk, akkor ez a világ jelentősen megváltoztathatja a mi világunkat is.”

Tisztában kell lennünk vele, hogy bármennyire is sóvárognak néhányan azután, hogy álmukban egy hasonló világba jussanak, mint amit Szélesi Sándor leírt művében, ez (sajnos vagy sem) jelenlegi tudásunk szerint ebben a formában nem lehetséges. Az, ahogyan álomról-álomra egymásból következik és egymásra épül minden a Dreamworldben, hasonlóan a fizikai világunkhoz, sajnos még tudatos álmokban is csak ritkán jön össze.

Általában álmainkban különböző helyszínekről indulunk, és különböző karakterekkel vagyunk körülvéve, még akkor is, ha nagy átfedések vannak. Természetesen lehet kísérletezni folytatásos történetek megálmodásával, és ezek valóban nagy élményt adnak. Például miközben az álmodó ugyanazzal az álomkarakterrel álomról-álomra újra találkozik és fokozatosan kialakít bármilyen típusú kapcsolatot, egészen elképesztő és tanulságos tapasztalatot szerez.

„Az új világot könnyebb megszokni, mint sejtenéd. A régit azonban nehéz utána ugyanolyannak látni.”

A főnix ébredése egy kivételes könyv, az álmok, a fantasy, és a tudatos álmodás iránt érdeklődőknek különösen ajánlott olvasmány. Teljesen magával ragadja az olvasót, és könnyedén motivációt és inspirációt nyújthat a tudatos álmodás elsajátításához és műveléséhez. Bízzunk benne, hogy hamarosan kiderül a befejező rész várható megjelenésének időpontja. Igazán kár lenne, ha lezárás nélkül maradna Dreamworld históriája.